Akademik Danışmanlık / Mentörlük / Koçluk

YönetimPark Eğitim Danışmanlık Ltd. Şti. olarak akademisyenlere, akademisyen adaylarına ve master/doktora öğrencilerine akademik ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için uzman kadromuzla “eğitmenlik”, “danışmanlık”, “koçluk”, “tutorluk” ve “mentorluk” hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetlerin kapsamının daha iyi anlaşılabilmesi açısından kavramsal açıdan bilinmesinde yarar olduğu görülmektedir.

  • Eğitmenlik: Belirli bir uzmanlık alanında bir kişi, grup ya da topluluğa doğrudan eğitim hizmeti verilmesidir. Eğitmenin sorumluluğu eğitim süresi ile sınırlıdır. Akademik eğitmenlik hizmetleri kapsamında ilgililere kariyer ve kişisel gelişimleri kapsamında ihtiyaç duydukları tüm konularda eğitmenlik hizmetleri sunulmaktadır. Bireyler ve gruplara yönelik eğitimler fiziksel ve/veya online olarak gerçekleştirilmektedir.
  • Danışmanlık: Belirli bir alanda uzmanlaşmış kişi ya da kişilerin sahip oldukları bilgi, beceri ve tecrübelerini belirli bir zaman dilimi içerisinde kişi ya da kurumlar ile paylaşması, uzmanlık alanında talep edilen konularda bilgi, beceri ve tecrübelerini aktararak yol göstermesidir. Danışmanların verdiği hizmet ile ilgili genel sorumluluğu bulunmaktadır. Danışmanlık için o alanda kesin bilgi önemlidir ve hizmetin odağında “kesin bilgi/tecrübe aktarımı” esası vardır.
  • Koçluk: Bir bilgi, beceri ya da tecrübe aktarımının söz konusu olmadığı, “etkili soru sorma ve iyi dinleme sanatı” olarak da ifade edilen koçluk, destek isteyen kişinin kendi iç dinamiklerini keşfetmesi ve kendi sorunlarına yine kendinin çözüm üretmesini sağlamak amacıyla kişinin iyi dinlenmesi ve ona etkili sorular sorularak kendi iç dinamiklerini keşfetmesinin sağlanması hizmetidir. Koç, doğru ve etkili sorular sorarak karşısındakine farkındalık oluşturmaya çalışır. Bununla birlikte “yol gösterici” bir role sahip değildir. Doğru yolu bizzat karşısındakinin kendisi tarafından bulunması için gayret gösterir.
  • Tutorluk: Dünya genelinde her geçen gün daha da yaygınlaşan bu uygulama kendisini daha çok üniversitelerde göstermektedir. Öğrenciler arasında “deneyimli – deneyimsiz” ilişkisi esasında daha deneyimsiz (genellikle yeni) öğrencilerin kendisine atanmış deneyimli kişinin/öğrencinin rehberliğinde adaptasyon ve tanıma süreçlerini gerçekleştirmesidir. Totorlar, öğrencilerin alana özgü ve önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmalarında onlara rehberlik eden, danışmanlık yapan, geri bildirimde bulunan ve onları denetleyen kimselerdir. Tutorluk, özel bir uygulama olup,  mentorluğa benzer yönleri vardır. Ancak arada bir “usta – çırak” ilişkisi yoktur.
  • Mentorluk: Temelde “usta – çırak ilişkisini” esas alan, belirli bir alanda uzmanlığı, bilgisi, becerisi ve tecrübesi olan ve bu alanda başarılara sahip olan bir kişinin aynı kurumda (sektörde – pozisyonda) daha az deneyime sahip olan kişi ya da kişilere sahip olduğu bilgi, beceri ve tecrübelerini aktarmasıdır.
  • Rehberlik: Bir kimsenin belirli bir hedefe ulaşmak için ihtiyaç duyduğu bilgilerin verilmesi, çıktığı yolda karşılaşacağı sorunların açıklanması, çözüm yolları önerilmesi, hangi durumda neler yapması gerektiği konusunda bilgilendirmeler yapılarak, kişiye çıktığı yolda “bilgi odaklı” eşlik edilmesidir.

Akademik “eğitmenlik”, “danışmanlık”, “koçluk”, “tutorluk”, “mentorluk” ve “rehberlik” hizmetlerimizden bazıları aşağıdaki gibidir;

  1. Akademik araştırma ve çalışma yapma sürecinde bilgi, deneyim ve tecrübe aktarılarak sürecin nasıl gerçekleştirileceği noktasında eğitmek ve akademik gelişime katkı sunmak.
  2. Akademik etki gücünün ve tanınılırlığın geliştirilmesinde destek sağlamak
  3. Akademik editörlük, yayıncılık ve organizatörlük konusunda eğitim vermek, destek sağlamak ve rehberlik etmek. Bu alanda süreç yönetiminde birlikte yol almak.
  4. Doçentlik sürecinde etkili yayınlar yapmak, doğru yayın yerlerini tercih etmek, başvuru şartlarının sağlanması konusunda rehberlik etmek, süreçlerin stratejik yönleri ile ilgili bilgilendirmeler yapmak.
  5. Akademik atama/yükselme ve doçentlik başvuru süreçlerinde rehberlik yapmak.
  6. Proje ekiplerinin bir parçası olmak ve proje uygulamaları yapma noktasında danışmanlık yapmak.

UYARI: Tez, makale, tebliğ vb. bilimsel çalışmaların tamamının ya da bir kısmının ilgilisi dışında farklı bir kişi ya da kuruluşa yazdırılması mevzuat ve etik kurallarına aykırıdır. Bu sebeple “öğrenci” ve “akademisyenler” için bu alandaki sunulan hizmetler “eğitme/öğretme” ve “danışmanlık/koçluk/mentorluk etme” ile sınırlıdır. Kesinlikle tez vb. bilimsel eser yazma gibi bir faaliyetimiz söz konusu değildir.